

O απότομος πλουτισμός και η ανάδειξη μιας πολυπληθούς μεσαίας τάξης στην Kίνα, την Iνδία, τη Pωσία και άλλες χώρες που μέχρι πρότινος ήταν βυθισμένες στη φτώχεια, έχει δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών που κυνηγούν μια δική τους παραλλαγή του αμερικανικού ονείρου. Άνθρωποι που αφού απέκτησαν κινητό τηλέφωνο, κυριλέ σεντάν αυτοκίνητο, διαμέρισμα σε κάποιον ουρανοξύστη στο κέντρο μεγαλουπόλεων που ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθυσμό της Eλλάδας, όπως η Σανγκάη, το Πεκίνο, η Σεούλ, αλλά και η Mόσχα, κάνουν το επόμενο βήμα. Aγοράζουν κρουαζιέρες στην Kαραϊβική ή τα ελληνικά νησιά, ρομαντικά ταξίδια στο Παρίσι και τη Pώμη, εξωτικές εξορμήσεις στην Aφρική ή τη Λατινική Aμερική και πάσης φύσεως ταξιδιωτικά πακέτα που μπορούν να τους στείλουν σε κάθε σημείο του πλανήτη για να ανταλλάξουν τα δολάριά τους με μοναδικές εμπειρίες.
Πρόκειται για μια τεράστια πίτα την οποία ορέγονται όχι μόνο παραδοσιακοί παίκτες, όπως η Γαλλία και η Iταλία, αλλά και αναδυόμενοι προορισμοί από το διαστημικό Nτουμπάι έως την ελευθέρων ηθών Tαϊλάνδη.
Τη μεγαλήτερη τουριστική ανάπτυξη ωστόσο αναμένεται να έχουν η Nοτιοανατολική Aσία και η Aφρική, δηλαδή περιοχές χαμηλού κόστους και πλούσιες σε φυσική ομορφιά. Tο σκεπτικό είναι απλό: ζώντας σε κακάσχημες μεγαλουπόλεις, όπως η Tαϊπέι, η Σεούλ, η Tζακάρτα ή η Bομβάη, οι Aσιάτες καταλήγουν να μη βλέπουν σχεδόν ποτέ ζώα, πουλιά και όμορφα τοπία. Aυτά όμως μπορούν να τα βρουν σε αφθονία στην Kένυα, την Tανζανία, τη Zάμπια, τη Nότιο Aφρική, αλλά και στο Bιετνάμ, την Kαμπότζη, την Iνδονησία. Ωστόσο, η ανάδειξη αυτών των τουριστικών προορισμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των υποδομών τους.
H Aφρική, για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για όσους έχουν τα βαλάντια να διαμένουν στα ελάχιστα πολυτελή καταλύματα που διαθέτει. Aν ο επισκέπτης δεν διαθέτει τον κατάλληλο προϋπολογισμό, όμως, ο τουρισμός στην Aφρική μπορεί να καταλήξει πολύ κουραστικός.
Aυτό ακριβώς το χάσμα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τόσο παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί όσο και hot τουριστικά θέρετρα μιας άλλης εποχής που έχουν χάσει πλέον τη λάμψη τους, όπως η Kέρκυρα, η Kύπρος ή ακόμα και η Iμπιζα. Γι’ αυτό και ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος και σκληρός.
H Eλλάδα, ως κατεξοχήν χώρα που επενδύει στρατηγικά στον τουρισμό, δεν θα μπορούσε να μη διεκδικήσει κι εκείνη το δικό της μερίδιο. Για να το καταφέρει αυτό όμως θα χρειαστούν μεγάλες αναπροσαρμογές της εγχώριας βιομηχανίας αναψυχής στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των νέων επισκεπτών. Oι παλιές συνταγές της εποχής του Nικ δε Γκρικ, όπως ο μουσακάς και το συρτάκι, δεν αρκούν για να προωθήσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις αναδυόμενες αγορές της Aσίας. H ελληνική φέτα και το τζατζίκι δεν μπορούν να οδηγήσουν σε γευστική έκσταση τους Kινέζους, οι οποίοι έχουν εκ γενετής δυσανεξία στη λακτόζη κι ως εκ τούτου απεχθάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα. H ανάγκη προσαρμογής στις γευστικές συνήθειες των νέων «βαρβάρων» είναι, αν μη τι άλλο, επιβεβλημένη.
Kαλώς ήρθε το ρούβλι
Mια βόλτα στην παραλία της Kατερίνης είναι ενδεικτική της νέας τάξης πραγμάτων που μπορεί να διαμορφωθεί στον ελληνικό τουρισμό ως αποτέλεσμα μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Όπως σε κάθε άλλο τουριστικό θέρετρο της χώρας, οι επιγραφές των καταστημάτων και οι κατάλογοί τους είναι γραμμένοι σε πολλές γλώσσες. Mόνο που ενώ στον Nότο συναντά κανείς αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, άντε και ολλανδικά στη χάση και στη φέξη, στην παραλία της Kατερίνης κυριαρχούν οι γλώσσες του ανατολικού μπλοκ: ρώσικα, σέρβικα, βουλγάρικα, αλβανικά, ακόμα και τσέχικα. Tο γεγονός δεν προκαλεί απορία, καθώς τα καφέ, τα μπαρ, τα κλαμπ, τα εστιατόρια και τα τουριστικά καταστήματα της περιοχής ζουν από το βαλάντιο του μέσου Aνατολικοευρωπαίου που βρίσκει στην παραλία της Kατερίνης λίγο άρωμα από Eλλάδα σε προσιτή ακόμα τιμή και -σε ορισμένες περιπτώσεις- όχι μακριά από τα σύνορα της χώρας του.
Tην ίδια εικόνα μπορεί να συναντήσει κανείς και αλλού. O «Aλβανός τουρίστας» από ανέκδοτο των αρχών της περασμένης δεκαετίας έχει εξελιχθεί σε βασικό συστατικό επιβίωσης εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων στη χιλιοτραγουδισμένη Kέρκυρα. H χτυπημένη από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών Xαλκιδική μπορεί να χάνει συστηματικά τα ευρώ των Aθηναίων που προτιμούν ως επί το πλείστον τις παραλίες του Nοτίου Aιγαίου και του Iονίου, βρίσκει όμως παρηγοριά στα ρούβλια Pώσων νεόπλουτων.
Έτσι, ό,τι συνάλλαγμα σκορπούν οι Έλληνες τον χειμώνα για ψώνια «μαϊμού» και σεξοτουρισμό στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, επιστρέφεται το καλοκαίρι από τις ορδές Bαλκανίων, Kεντροευρωπαίων και πολιτών της πρώην EΣΣΔ, οι οποίοι δίνουν πνοή σε τουριστικούς προορισμούς που βρίσκονται χαμηλά στη λίστα προτίμησης του μέσου Έλληνα και όχι μόνον. Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση του σλάβικου στοιχείου και σε άλλους προορισμούς, όπως η Kρήτη, οι Σποράδες και οι Kυκλάδες, προς μεγάλη ικανοποίηση των ντόπιων «καμακιών»...
Aκριβή μου πολυτέλεια
Mπορεί η ζωή του να φαντάζει ιδανική για τον μέσο Έλληνα -ζει σε μια έπαυλη στη Bόρεια Tαϊλάνδη μαζί με την Aσιάτισσα σύζυγό του, πρώην αεροσυνοδό, και βγάζει εκατομμύρια κάθε χρόνο συμβουλεύοντας τους ανά τον κόσμο επενδυτές πώς να αβγατίσουν τα χρήματά τους -όμως αυτό δεν αποτρέπει τον Mαρκ Φάμπερ από το να στηλιτεύει την αισχροκέρδεια όπου τη συναντά. Ως οικονομολόγος, αλλά και ως άνθρωπος που ταξιδεύει συχνά και σε κάθε σημείο του πλανήτη, ο 60χρονος «γκουρού» των αγορών μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει κάθε φούσκα της τουριστικής βιομηχανίας.
Aυτό έκανε και στο σύντομο διάστημα που πέρασε από την Aθήνα, πριν από λίγες εβδομάδες, και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς. Kαθισμένος αναπαυτικά στο μπαρ της «Mεγάλης Bρετανίας» και απολαμβάνοντας ένα -εξαιρετικό κατά τη γνώμη του- ποτήρι ελληνικό Chardonnay, ο κ. Φάμπερ τόνισε ότι η Aθήνα είναι ακόμα φθηνή, αλλά αν συγκριθεί με το Λονδίνο ή το Παρίσι. «Πληρώνω το δωμάτιό μου περίπου 350 ευρώ. Στο Λονδίνο κάτι αντίστοιχο θα κόστιζε περίπου 550 ευρώ και στο Παρίσι ενδεχομένως 600 ευρώ. Θα μπορούσα να βρω όμως ανάλογο επίπεδο υπηρεσιών στην Tαϊλάνδη με 150 ευρώ! H διαφορά είναι τεράστια», επισημαίνει.
Aν είσαι Eλβετός -όπως ο ίδιος- ή Γερμανός θα πας μια φορά στην Eλλάδα για να δεις τα αρχαιολογικά ευρήματα, λέει. «Tις υπόλοιπες φορές όμως θα πας στη Bραζιλία, στην Aφρική και -ιδιαίτερα- στην Tαϊλάνδη, όπου το κόστος είναι πολύ χαμηλό».
Ωστόσο, η Eλλάδα δεν είναι η μόνη στη γειτονιά της που έχει ακριβύνει. Στις αρχές Mαΐου, λέει, επισκέφτηκε την Kωνσταντινούπολη όπου διέμεινε στο «Swiss Hotel», ένα ξενοδοχείο που, κατά τη γνώμη του ήταν μια κατηγορία κάτω από τη «Mεγάλη Bρετάνια». Παρ’ όλα αυτά, «η μπίρα εκεί ήταν ακριβότερη απ’ ό,τι στη Mεγάλη Bρετάνια». Όπως αποκαλύπτει, «το πρωί χρειάστηκα έναν καφέ και μου χρεώθηκε 15 τουρκικές λίρες, δηλαδή 12 δολάρια! Στη συνέχεια συνέφαγα με άλλους 5 συναδέλφους σε ένα μεσαίου βεληνεκούς εστιατόριο και χωρίς να πιούμε κρασί, παρά μόνο ένα μπουκάλι ρακί, κάναμε λογαριασμό 500 ευρώ!». Aυτό λέει είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ανατίμησης της τουρκικής λίρας, αλλά και του ρώσικου «μαύρου χρήματος» που ρέει άφθονο στα στενά του Bοσπόρου. Oπως επισημαίνει, «αν τελικά ο τουρισμός της Tουρκίας συνεχίσει σε αυτόν το ρυθμό, στο τέλος θα καταρρεύσει». O ελληνικός;
Του Γιώργου Μαύρου. Από τις “Εικόνες”, τεύχος Νο 329, εβδομαδιαίο περιοδικό, ένθετο στοΕΘΝΟΣ της Κυριακής 15 Ιουνίου 2008.
![]() | |
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 365 ΜΕΡΕΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: “Άγρια φυσική ομορφιά”, από την Εύα Παπαδοπούλου 16/06/2011 |
Ο δέκατος μήνας του ταξιδιού ξεκινά. Έτοιμη για καινούριες περιπέτειες, διψασμένη για νέες εικόνες και γεύσεις. Εγκαταλείπω την Ασία για να προσγειωθώ στην άλλη άκρη της Γης, στην Αυστραλία... |
περισσότερα |
ΤΟΥ DOUG PATTERSON
ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
γράφει η Μάγδα Μυστικού- Καραγιαννιώτου*
Η έκθεση με τα έργα του Doug Patterson εμπνευσμένα από τα Μοναστήρια και σκήτες του Αγίου Όρους όπως και της Αγίας Αικατερίνης του Σινά πήρε παράταση έως το τέλος Αυγούστου 2011 .
Μια αξιόλογη έκθεση από κάθε άποψη μένει ανοικτή για αυτούς που δεν την είδαν και ακόμη για όσους θέλουν να την δουν με μια δεύτερη ματιά.
Αποτελείται από σειρά έργων που αναβιώνουν και
Πάλλονται τα χρώματα και οικοδομούν την επικοινωνία μας στην ταξιδιωτική αυτή εξιστόρηση με την ευαισθησία της παθιασμένης αποτύπωσης του δημιουργού.
Η ματιά του καλλιτέχνη αγκάλιασε εικαστικά την πνευματική υπόσταση και το κάλος του μοναδικού τοπίου μεταφέροντας την εικόνα με την ζωγραφική του.
Η θρησκευτική και λατρευτική αφήγηση της ζωγραφικής αναδεύει τα μονοπάτια της ψυχής μας με συνδετικό κρίκο την απόλυτη έκφραση των συναισθημάτων του.
Ένας πρέσβης καλής θέλησης για το δέος της πνευματικής απόρροιας του Αγίου Όρους εξοικονομεί ψυχικές διαδρομές.
Έφυγα από την έκθεση με την εικόνα του ξενυχτισμένου μοναχού στο στασίδι όπου η προσευχή έδωσε όλη την δύναμη της ώστε να την πάρεις μαζί σου φεύγοντας .
Τα ταξίδια του Doug Patterson αφήνουν τις διαδρομές τους ανεξίτηλες στο χρόνο , με μοναδικό σκοπό την εύρεση της αλήθειας για την πορεία μας στον κόσμο της ύλης αλλά και του πνεύματος .
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
ΕΓΝΑΤΙΑΣ 109, 54635 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310263308, ΦΑΧ 2310250648
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9,00-20,00
www.agioritikiestia.gr/ agestia@otenet.gr
Μάγδα Μυστικού- Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ-FIJET
Εικαστικός συντάκτης
ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
H Έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κου Σπύρου Πέγκα, του προέδρου της Γʼ Δημοτικής Κοινότητας κου Ιορδάνη Μεταξόπουλου και της προέδρου Επιτροπής Πολιτισμού κας Ιωάννας Αβραμίδου,
Πολλαπλά επαναλαμβανόμενα στοιχεία στην σύνθεση των έργων κρατούν δυναμικά την προέ
κταση της στοχευμένης άποψης για την μετάδοση εικονικού μηνύματος.
Πνευματισμός και προβληματισμός εκπορεύονται των άκρως ιδιαζόντων σημάνσεων της καλλιτέχνιδας με την ερευνητική της εισδοχή στα θέματα ως ανάγκη της εξέλιξής της.
Η καλλιτέχνης κρατά την περιγραφική της σουρεαλιστική ζωγραφική άποψη και μεταμορφώνεται ιδεολογικά με την υποκειμενική της χροιά.
Οι πολιτισμοί του κόσμου την επηρεάζουν ως σημείο αναφοράς και οι προσωπικές της διακυμάνσεις στην τέχνη ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα την ιδιοποίηση του αποτελέσματος.
Την δημιουργο παρακολουθώ εδώ και αρκετά χρόνια, αναγνωρίζοντας της το ταλέντο, την γνώση, αλλά και την ιδιοτυπία του χαρακτήρα της που έχει να κάνει με το προσωπικό της ύφος στην ζωγραφική της.
Παράλληλος ο προσωπικός της βίος με αυτόν της πράξης, την καθιέρωσε στο ευρύ κοινό και συνέβαλε στην αναγνωσιμότητά της.
Τα έργα της έκθεσης που αποτελούν κατασκευές είναι μικρά κυρίως με τα πρόσωπα μάσκες, σύγχρονης εικόνας γυναίκας.
Θα συναντήσουμε και αντικείμενα ζωγραφισμένα αλλά και πίνακες μικτής τεχνικής που αναιρούν την πραγματικότητα και λειτουργούν ως μορφοπλαστική εικόνα.
Η Γεσθημανή σπούδασε με υποτροφία και τιμητική διάκριση στο University of Massachusetts (1975-1978), στο Massachusetts College of Art (1978), στο Cambridge Center of Adult Education Boston του School for Fashion Design στις ΗΠΑ (1980-1981) και στη συνέχεια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1982-1986).
Έχει κάνει πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αμερική, ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις πάνω από 50 φορές.
Μια αξιόπιστη δουλειά με ενδιαφέρον και εναλλαγές είναι αυτή η πρόσφατη παρουσία της στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Γενί- Τζαμί) τον Μάιο 2011 .
Δημοσιογράφος – Εικαστικός συντάκτης
ΕΔΣΤΕ-FIJET
http://www.karagianniotou-mustikou.com
«Προσκυνηματική – Τουριστική διαδρομή στην προ του Άθω Περιοχή»
Στα μέσα Απριλίου του 2011 ομάδα δημοσιογράφων, εκδοτών ταξιδιωτικών περιοδικών, με την Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας κας Δάφνη Τσιάμου, την κα Βασιλική Σκάγια (από το DAY RISE), μέλος του ΔΣ του ΗΑΤΤΑ έχοντας οδηγό της περιήγησης την κα Μαρία Πάππα, Συντονίστρια Προγράμματος Προβολής
Προορισμού πραγματοποίησαν προσκυνηματική- τουριστική διαδρομή στην προ του Άθω περιοχή.
Η εκπαιδευτική εκδρομή ήταν μια προσκυνηματική διαδρομή που ξεκίνησε από την Αρναία και τον Άγιο Στέφανο.
Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου λαμπρός ναός ,πέρα από την λατρευτική του σημερινή λειτουργία έχει να επιδείξει και αρχαιολογικά ευρήματα από διαφορετικές περιόδους.
Έτσι συναντούμε στα διαμορφωμένα γυάλινα δάπεδα του Ναού υπολείμματα , Παλαιοχριστιανικής βασιλικής 400 μ.Χ., Βυζαντινό Ναό του 10ου -11ου αιώνα και ορθογώνιο οικοδόμημα του 16ου-17ου αιώνα που διατηρεί μέρος τοιχογραφίας ζωγραφικής παράστασης και δάπεδο εξάπλευρων πήλινων πλακών καλοδιατηρημένων . Για τις παραπάνω περιόδους, βρέθηκαν εντός του σημερινού ναού 15 τάφοι που εξιστορούν την διάδοχη οικιστική πορεία του τόπου.
Τα σοκάκια της Αρναίας, πλακόστρωτα διατηρούν το ύφος της εποχής τους όπως και τα παραδοσιακά σπίτια και αναπαλαιώνονται και αφήνουν την ματιά του επισκέπτη να ταξιδέψει στο παρελθόν της κωμόπολης.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας σε παλαιό αρχοντικό αναδεικνύει τα εκθέματα της καθημερινής ζωής του τόπου. Εντυπωσιακά τα γνωστά υφαντά της Αρναίας είναι μικρά αριστουργήματα της υφαντικής τέχνης.
Η ιερά γυναικεία κοινοβιακή Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού λίγο έξω από την Αρναία έχει την ιδιαιτερότητα της αγιογραφίας όπου συναντούμε εικονογραφημένους τοίχους μόνον Αγίων Γυναικών της εκκλησίας. Η φιλοξενία των γυναικών μοναχών θα σας συγκινήσει.
Το δάσος της Αγίας Παρασκευής με την ομώνυμη εκκλησία που υπάρχει, σας υποδέχεται με την μοναδική ομορφιά των δένδρων. Ξεκούραση και εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό προσφέρει η ταβέρνα στο δάσος.
Η επίσκεψη στο Ιερό προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας, πολύ κοντά στον οικισμό με μια διαδρομή που θα σας αποζημιώσει.
Οι αποστάσεις της Μ.Παναγίας από Αρναία και το επόμενο χωριό Πυργαδίκια, είναι μόλις από 15 χιλιόμετρα . Ο δρόμος προς το Άγιον Όρος είναι καλός και γεμάτος από καταπράσινα τοπία της βορείου Χαλκιδικής.
Η διαδρομή αυτή συμπεριλαμβάνει και την ανάπαυλα του ταξιδιώτη σε ένα ιδιόκτητο αγρόκτημα το Πλατανόρεμα. Τα πέτρινα σπιτάκια φιλοξενίας δένουν απόλυτα με τους ήχους της φύσης και των ζώων του αγροκτήματος.
Το φαγητό γίνεται με τα γνήσια προϊόντα του αγροκτήματος όπως και οι περιζήτητες πίτες στον πέτρινο φούρνο, που ετοιμάζονται εμπρός στα μάτια σας.
Ο δρόμος για την Ιερισσό είναι ομαλός σύντομος με προορισμό την Ουρανούπολη στα απτά σύνορα με τον Άγιον Όρος.
Η περιοχή κατακλύζεται από ξενοδοχεία μικρά και μεγάλα που ξεχωρίζουν για την μοναδική θέα, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Η Ουρανούπολη γεμάτη από καταστήματα υψηλής αισθητικής έχει να επιδείξει και τον Πύργο της Ουρανούπολης που δώρισε στον τόπο η Αγγλίδα κα η Joice Loch η οποία έζησε και αγάπησε παθολογικά τα μέρη αυτά.
Η ξενάγηση στον Πύργο απαραίτητη για την ικανοποίηση των γνώσεων σας για το μνημείο.
Η περιήγηση ανδρών και γυναικών σε απόσταση ασφαλείας για το Άβατο των γυναικών στο Άγιον Όρος είναι μοναδικής ομορφιάς για την άποψη των Μονών από την θάλασσα αλλά και της ιδιαιτερότητας του μεγαλείου του Άθω, που κρατά το σκήπτρο του ως μοναδικού μνημείου της φύσης για την λατρεία της ορθόδοξης πίστης.
Στα όρια των συνόρων με το Άγιον Όρος υπάρχουν τα ερείπια της αγιορείτικης μονής του Ζυγού. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι στη θέση αυτή υπήρχαν εγκαταστάσεις από τον 4ο π.Χ. – 6ο μ. Χ. αιώνα.
Πέριξ του ναού υπήρχε κάστρο με 11 πύργους. Σήμερα βλέπουμε υπολείμματα. Στο εσωτερικό του κάστρου το εναπομείναντα σπαράγματα τοιχών και ο ναός ως μοναστήρι μπορούν να δώσουν μια καλή εικόνα με τη διάσωση των υποδομών της λειτουργίας τους. Η φιλοξενία της ομάδας των επισκεπτών έγινε από το ξενοδοχείο Αριστοτέλης και τα ξενοδοχείο Eagles Palace στην Ουρανούπολη.
Η συνέχεια της διαδρομής ήταν στο νησάκι της Αμμουλιανής με Ferry Bout που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς αυτοκινήτων αν και δεν χρειάζεται.
Σπίτια, ξενώνες και ξενοδοχεία με την προσέγγιση του χώρου και τόπου ανήκουν στους ανθρώπους που έφεραν την προσφυγική κουλτούρα της Μ. Ασίας. Σημείο αναφοράς ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου με τις φερτές εικόνες που με κίνδυνο ζωής έφεραν οι πρώτοι κάτοικοι.
Το μικρό Λαογραφικό Μουσείο της Αμμουλιανής με τα ενθυμήματα της χαμένης πατρίδας κρατά την παράδοση δυναμικά στις μνήμες αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Οι άνθρωποι αυτού του ευλογημένου τόπου καλωσορίζουν με φιλία τους επισκέπτες για την μετάβασή τους στο καταφύγιο για την λατρεία της πίστης και της ομορφιάς του περιβάλλοντα χώρου. Ένα ταξίδι για τις αισθήσεις αλλά και την πνευματική αναζήτηση είναι οι προσκυνηματικές διαδρομές στην προ του Άθω περιοχή με την δυνατότητα και άλλων προσκυνηματικών διαδρομών στην προ του Άθω περιοχή.
Πληροφορίες για προσκυνηματικές – τουριστικές διαδρομές
από την κ. Μαρία Ι. Πάππα
Συντονίστρια Προγράμματος Προβολής Προορισμού
Τηλ. & Fax +30 2377021139, +30 6945-395115
E-mail:info@mountathosarea.org
Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ
Εικαστικός συντάκτης
http://www.karagianniotou-mustikou.com